Mediji

Počinje najsveobuhvatniji festival kulture i umjetnosti u Turskoj “Festival kulturne rute Turske”

Organizovani po prvi put prošle godine pod nazivom Beyoğlu Culture Route Festival i proširen ove godine sa Festivalom Ankara Culture Routes, Festivali Turske rute kulture će ovoga puta ponuditi jedinstveno kulturno i umjetničko iskustvo sa sveobuhvatnijim i raznovrsnijim događajima u 5 provincija. Festivali će se održati od 16. septembra do 23. oktobra u Istanbulu, Ankari, Çanakkaleu, Diyarbakiru i Konji. Sveukupno, festivali će uključivati skoro 15.000 umjetnika i više od 3.000 događaja u rasponu od umjetnosti do kina, književnosti do plesa, muzike do digitalne umjetnosti, koji odgovaraju svačijem ukusu i interesovanju.

 

Oblast jezera na Mediteranu u Turskoj je izabrana za destinaciju koju morate posjetiti u 2023. godini

Smještena unutar granica provincija Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Isparta i Konya u južnoj Turskoj, posebno posljednjih godina se Oblast jezera nalazi na rutama posjetitelja Turske. Smješten u mediteranskom slivu, područje je dobilo ime po brojnim jezerima , uključujući Acıgöl, Akşehir, Akgöl, Burdur, Beyşehir, Gavur, Işıklı, Ilgın, Eğirdir, Eber, Kovada, Saldakıl, Karamtaşıl i Karamtaşıl ...

Pored niza tektonskih jezera nastalih usljed zemljotresa u podnožju planine Taurus, Oblast jezera mami posjetitelje svojim brojnim drevnim grčkim i rimskim gradovima, kao i udobnim, prijateljskim i prijatnim smještajnim kapacitetima.

Uživajte u 5. decembru uz toplu, pjenušavu tursku kafu

Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom pjenom, kao i elegantnim izgledom. Također poznata po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju, turska kafa je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine zbog svog jedinstvenog okusa i tradicionalne vrijednosti. 5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO-ovu listu, slavi se kao 'Svjetski dan turske kafe'.